Image default
Lepota i zdravlje

Koji je najbolji vitamin D za vaše zdravlje?

Vitamin D je neophodan nutrijent koji igra ključnu ulogu u očuvanju našeg zdravlja. Poznat je po svojoj važnoj ulozi u održavanju zdravlja kostiju, ali ima i mnoge druge benefite za naše telo. Izvori vitamina D su sunce, čiji zraci u našoj koži podstiču prirodnu sintezu vitamina D, hrana poput lososa, mleka i gljiva ili suplementacija dodacima ishrani. Suplementacija s vitaminom D je neophodna, posebno za one koji žive u područjima s manje sunčanih sati ili imaju ograničen pristup sunčevoj svetlosti. Verovatno se sada pitate koji je najbolji vitamin D za vas, izlaganje suncu, ishrana bogata vitaminom D ili suplementacija. U ovom članku, istraži ćemo različite oblike vitamina D i pomoći ćemo vam u odabiru najbolje opcije za vaše potrebe.

D2 (ergokalciferol) vs. D3 (kolekalciferol)

Prva razlika koju morate razumeti je između vitamina D2 i D3. Vitamin D2 se obično dobija iz biljaka, dok se vitamin D3 prirodno sintetiše u našoj koži kada smo izloženi sunčevoj svetlosti. U današnje vreme ima i sve više dodataka ishrani koji sadrže vitamin D3 koji se dobro apsorbuju i iskorišćavaju. Istraživanja sugerišu da je vitamin D3 efikasniji u povećanju nivoa vitamina D u krvi od D2, pa se obično preporučuje kao bolji izbor.

Dodatak vs. sunčeva svetlost

koji je najbolji vitamin D

Osim putem dodataka ishrani, vitamin D se takođe može dobiti izlaganjem sunčevoj svetlosti. Kako biste odabrali najbolju opciju, treba da razmotrite svoje lične osobine i navike. Ako živite na području s malo sunčanih sati ili imate ograničen pristup sunčevoj svetlosti, dodatak vitamina D može biti potreban kako biste održali odgovarajuće nivoe. Sinteza vitamina D putem sunčanja zavisi od geografske lokacije, godišnjeg doba, vremenskim uslovima i tipu kože. Ljudi koji žive na mestima s manje sunčanih sati ili oni s tamnom kožom mogu imati poteškoća da dobiju dovoljno vitamina D iz sunčevih zraka. S druge strane, svesni smo da izlaganje suncu bez zaštitnog faktora može imati za posledicu opekotine, prerano starenje kože ili rak kože. Ukoliko se sunčamo s kremom s visokim zaštitnim faktorom, ne dolazi do sinteze vitamina D u koži.

Oblik dodataka ishrani

Kada se odlučite za suplementaciju vitamina D, trebalo bi da razmotrite oblik u kojem ga želite uzimati. Postoje tablete, kapsule, kapljice i prahovi. Izbor oblika zavisi od vaših preferencija i potreba. Na primer, tečni oblik (kapljice) može biti praktičan za decu ili osobe koje imaju problema s gutanjem tableta. Osim toga, vrlo je važno podsetiti se biologije iz osnovne škole, gde su nas učili da je vitamin D topljiv u mastima. Zato je bolji izbor dodatka ishrani s vitaminom D u tečnom obliku, gde je osnova neko biljno ulje ili da barem vaš dodatak ishrani s vitaminom D uzmete nakon obroka koji je sadržao masti (mleko, sir, bademe, meso,…)

Doza

Važno je obratiti pažnju na dozu vitamina D koju uzimate. Doza će varirati zavisno od starosti, pola i zdravstvenog stanja. Preporučuje se da pre konzumacije proverite doze vitamina D u krvi kako ne bi došlo do predoziranja s vitaminom D.

Koji je najbolji vitamin D?

Kvalitetan proizvod je ključan za efikasnu suplementaciju. Pitate se kako ćete znati koji je najbolji vitamin D – onaj koji kupite od pouzdanog proizvođača i koji je proveren od strane nadležnih regulatornih organa.

Zašto je vitamin D važan?

Vitamin D3 ima niz ključnih funkcija u telu:

Zdravlje kostiju: vitamin D igra ključnu ulogu u apsorpciji kalcijuma i fosfora, što je presudno za očuvanje zdravlja kostiju. Nedostatak vitamina D može dovesti do osteoporoze i drugih problema s kostima.

Imuni sistem: poznat je po svom pozitivnom uticaju na imuni sistem, pomaže telu da se bori protiv infekcija i bolesti.

Mentalno zdravlje: istraživanja su pokazala vezu između nedostatka vitamina D i povećanog rizika od depresije i drugih mentalnih poremećaja.

Srce i krvni sudovi: vitamin D može igrati ulogu u održavanju zdravlja srca i krvnih sudova, smanjujući rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Zdrava trudnoća: adekvatan unos vitamina D tokom trudnoće važan je za razvoj zdravog fetusa.

Zato na pitanje koji je najbolji vitamina D, nije jednostavno odgovoriti, zavisi od vaših individualnih potreba i okolnostima. Hoćete li praktikovati dužu izloženost sunčevoj svetlosti ili ćete izabrati  dodatak ishrani? U svakom slučaju je vrlo važno održavati normalne nivoe vitamina D u krvi jer je  neophodan za održavanje zdravlja kostiju i opšteg blagostanja. Preporučujemo da se konsultujete sa svojim lekarom, ako se utvrdi da imate nedostatak vitamina D, kako bi vam mogao savetovati koji je najbolji vitamin D za vas. Vaše blagostanje je najvažnije, a pravilan unos vitamina D može igrati ključnu ulogu u održavanju vašeg zdravlja.