Image default
Lepota i zdravlje

Mrežaste najlonke – zavodljivost iz prošlosti živi i danas

Mrežaste najlonke popularni su odjevni predmet koji kao da je zalutao iz vremenskog stroja 60-ih i zadržao se do danas. I dok su nekad imale reputaciju jeftinog komada donjeg rublja rezerviranog uglavnom za prostitutke, mrežaste najlonke danas doživljavaju svojevrsnu renesansu.

U ovom članku bavimo se pitanjem zašto mrežaste najlonke nikako ne odlaze u povijest i što im to daje trajnu privlačnost? Otkrijte što stoji iza ovog kontroverznog ženskog rublja koje je postalo prava modna ikona.

Odakle potječu mrežaste najlonke?

Prije nego što su postale dio mode, mrežaste čarape nosile su isključivo iz praktičnih razloga ribarice i seljanke kako bi se zaštitile od hladnoće i ugriza insekta dok su radile na poljima i na moru.

Početkom 20. stoljeća žene iz radničke klase također su ih nosile ispod haljina jer su bile jeftine i praktične. Tek kasnije, 40-ih godina počinju ulaziti u mainstream modu kroz pin-up kulturu i zavodljive razglednice.

No prava eksplozija popularnosti događa se 60-ih godina zahvaljujući seksualnoj revoluciji i ženama poput Twiggy i Edie Sedgwick koje su ih usvojile kao dio svog stila. Od tada su postale kultni retro komad koji se vraća iz desetljeća u desetljeće.

Zašto su i danas popularne?

Iako bi se očekivalo da će kao jeftin i provokativan modni trend nestati s vremenom, mrežaste čarape uporno traju desetljećima. Zašto je tome tako?

Nostalgija i retro štih

Mrežaste najlonke izrazito su vezane uz 60-te i pin-up djevojke stoga imaju retro šarm i bude snažnu dozu nostalgije. Taj vintage štih ima trajnu privlačnost.

Naglašavaju ženstvenost

Mrežasta tekstura privlači poglede na noge i golu kožu te na taj način naglašava ženstvenost. Suptilno otkrivanje privlači i zavodi.

Cool faktor

Bez obzira koliko puta iznova postanu trend, mrežice uvijek zadržavaju prizvuk nečeg zabranjenog i kršenja pravila, što im dodaje “cool faktor”. Zato ih rado nose buntovnice i alternativke.

Nostalgija za mladošću

Za generacije koje su odrastale 60-ih i 70-ih mrežaste čarape bude sjećanja na mlađe dane. Zato ih vole nositi i starije dame.

Dakle, ovaj odjevni predmet ima jedinstveno svojstvo da evocira prošlost, ali je istodobno dovoljno cool i zavodljiv i novim generacijama. I zato ga jednostavno ne možemo poslati u povijest.Mrežaste najlonke

Savjeti za nošenje mrežastih čarapa

Iako relativno jednostavne, postoji nekoliko smjernica kojih se treba pridržavati kako bi izgled u mrežastim najlonkama bio apsolutni pogodak:

  • Nemojte pretjerivati s debljinom čarapa. Tanke 15-denske idealne su za ljeto, 20/30-denske za jesen, dok zimi možete ići i do 50 dena.
  • Birate li debele 50-denske, nosite ih s kraćim suknjama i haljinama kako vas ne bi previše zatvorile.
  • Mrežaste čarape izvrsno se slažu s mat crnom bojom i kožom za rock štih.
  • Opuštenije varijante sa šarenim detaljima ili geometrijskim uzorcima možete kombinirati s trapericama i kožnim jaknama.
  • Svijetle boje, poput limun žute i baby plave, odlično će naglasiti ten u proljeće i ljeti.

Kao i kod većine odjevnih kombinacija, na kraju se sve svodi na osjećaj mjere i ravnoteže. Neka vaš ukus i stil vode odabir.

Zaključno o mrežastim najlonkama

Poput mačke s devet života, ove čarape nekako uvijek iznova ožive nakon što ih se već otpisalo. Možda upravo zbog te nepredvidljivosti i dugovječnosti plijene pažnju i uspijevaju iznova osvojiti nove generacije.

Bilo da ih nosite iz nostalgije, provokacije ili jednostavno zato što volite njihov šarmantni štih, mrežice su tu da ostanu. Njihova moć leži upravo u činjenici da ne podliježu uobičajenim modnim pravilima.

Stoga slobodno izvucite svoje mrežice na svjetlo dana opet iduće sezone, a možda ćete ljubav prenijeti i na svoju kćer ili unuku. Tko zna, možda će modni kritičari opet prognozirati da im je došao kraj, ali nekako sumnjamo da će se to i dogoditi. Mrežice jednostavno imaju taj šarm da se iznova rađaju!